Moderator Program-Maker Host Artist
                                                                            Cultural Entrepreneur

Godfrey Lado


"Hoe jij de wereld ziet, is niet hoe ik de wereld zie."

Vluchtelingen en migranten die naar Nederland komen, hopen van dit land een plek te maken waar ze zich thuis voelen. Maar integreren in een totaal andere cultuur en waardensysteem is moeilijk. Godfrey Lado is sinds 1997 gevlucht vanuit Zuid-Soedan en heeft dit zelf ervaren. Opvallend vindt hij de moeizame interactie tussen de verschillende culturele groepen in Nederland. Zijn oplossing: eindelijk echt praten over cultuurverschillen. “Cultuur moet besproken worden, willen we elkaar goed begrijpen en zien. Een baan vinden was voor hem onmogelijk. Met een naam als Godfrey had je eigenlijk geen toekomst in toenmalige Soedan, je moest een naam hebben als Mohammed of Achmed.” Na afronding van de basisschool was iedere jongen verplicht achttien maanden te dienen in het leger. “Ik moest tegen mijn eigen volk vechten, voordat ik verder mocht studeren. En daar hoefde ik geen moment over na te denken, dat was gewoon geen optie.

Een andere oorlog 

Toen Godfrey jaren geleden zijn leven in de dictatuur van Soedan inruilde voor het veilige Nederland, was hij vier jaar lang in de war. “Ik had nog nooit een land zonder oorlog gezien. Dan kom je naar een vrij land om in vrijheid te leven, maar in dit vrije land kreeg ik te maken met een hele andere oorlog. Na zo’n acht jaar heb ik hier een soort balans kunnen vinden. Maar toen wist ik nog steeds niet hoe ik hier mee om moest gaan. Het is echt een hele lange reis die je maakt, ook mentaal. Je hebt oorlog nodig om vrede te begrijpen.”

“Als ik geen oorlog gezien had, zou ik geen vrede kunnen begrijpen. Denk jij dat je je oorlog kan voorstellen?